Verzorging

Waarom scrubben fijn voor je huid is

12 september 2018

scrubbenWe houden allemaal van een mooie, gladde en schone huid. En daarom scrubben -pardon, exfolieren- we. Want scrubben is eigenlijk niets meer of minder dan de dode huidcellen verwijderen en een mooie, gladde huid achterlaten. En dat hoeft al lang niet meer met zout, suiker of microkorrels.

Persoonlijk ben ik dol op scrubben en doe ik het ook regelmatig. Ik scrub mijn hele lichaam als ik in de sauna ben, en soms ook thuis met een fijne body scrub van Rituals. Ik houd van die mooie geuren! Op mijn gezicht wissel ik regelmatig van product, ook omdat ik vaak iets nieuws in mijn beautyboxen aantref dat ik graag wil proberen.

 

Waarom scrubben we?

Je huid vernieuwd zich voortdurend. Op de buitenste laag sterven oude huidcellen af, terwijl van binnenuit weer nieuwe huidcellen worden aangemaakt om de oude te vervangen. Het resultaat is dat de oude, afgestoten huidcellen op de nieuwe cellen blijven zitten, liggen of plakken, waardoor je houd er wat doffer uit kan zien en soms ook wat ruwig aanvoelt. Niet fijn!

Met een scrub zorg je ervoor dat deze oude, dode huidcellen worden verwijderd en de nieuwe, frisse huidcellen aan de oppervlakte komen. Daarmee voorkom je dat vuil en cellen zich ophopen en irritaties of pukkeltjes veroorzaken, voelt je huid gladder en zachter aan en zie je er een stuk frisser uit.

 

Lichaamsscrubs

Omdat de huid van je gezicht een stuk gevoeliger en kwetsbaarder is dan die op de rest van je lichaam, heb je voor een volledige scrub eigenlijk twee producten nodig. Voor je lichaam kun je een wat ruwere scrub gebruiken. Vaak worden deze gemaakt op basis van suiker of zout, twee natuurlijke ingrediënten die werken als een soort schuurpapier, en zo de dode huidcellen wegschuren. Tegenwoordig heb je ook scrubs met microbolletjes, die werkelijk overal van gemaakt kunnen zijn: kokosnoot, boombast of gewoon kunststof.

Je lichaam kun je regelmatig scrubben. Wel is het belangrijk om niet te hard of te vaak te scrubben, zeker als je huid niet gewend is om zo behandeld te worden. Het effect van te vaak of te hard scrubben is dat er geen laagje dode huidcellen (meer) weg te scrubben valt, waardoor je de gezonde, nieuwe huid eronder beschadigd. Daarvan krijg je een rode, gevoelige huid en dat voelt echt niet fijn onder je kleding. Ook is je vers gescrubde huid wat gevoeliger voor de zon.

 

Mijn ervaring met lichaamsscrubs

Zelf scrub ik eigenlijk alleen als ik in de sauna ben (ongeveer een keer per maand) en als ik me een beetje viezig en plakkerig voel. Zoals op van die warme dagen waarop er al meteen een laagje huid onder je nagels zit als je je een keertje krabt… bah. Dan pak ik mijn pot scrub erbij, sauna of niet, en wordt er even flink gepoetst! Wel smeer ik mezelf daarna even goed in met een voedende body lotion, zodat mijn huid niet te droog wordt en eventuele kleine krasjes beschermd worden en rustig kunnen herstellen. Om diezelfde reden vind ik het ook het prettigst om ’s avonds te scrubben. Dan hoef je daarna niet meer de zon in en heeft je huid de hele nacht om weer te herstellen.

Gezichtsscrubs

De huid van je gezicht is een heel ander verhaal. Ook hier vernieuwd de huid zich en kun je dus te maken krijgen met dode huidcellen. Niet erg, maar kan wel pukkeltjes en andere irritaties veroorzaken als je ze niet regelmatig weghaalt. Meestal is een washandje wel voldoende om het ergste vuil eraf te halen, maar soms voel je ook aan je gezicht dat er iets meer nodig is. Een gezichtsscrub is veel zachter en minder grof dan een scrub voor het hele lichaam.

Voor je gezicht heb je twee opties. Er zijn gezichtsscrubs met microkorreltjes (fijngemalen appel-, druiven- of abrikozenpitten, of kunststof) of er zijn exfoliators, die dezelfde werking hebben maar werken met zuren om het vuil van je gezicht af te halen. Dat laatste klinkt enger dan het is: vaak zit er een heel kleine hoeveelheid zuur in een product, en wordt het aangevuld met voedende en hydraterende bestanddelen. Voor beide producten geldt dat je ze het beste met mate kunt gebruiken, en dat je je huid daarna goed moet beschermen tegen de zon. Bij het scrubben met korreltjes geldt ook weer dat de huid een beetje kan beschadigen als je te vaak of te hard scrubt.

 

Mijn ervaring met gezichtsscrubs

Zelf gebruik ik het liefst een exfoliator op basis van een zuur, zodat ik in ieder geval niet te hard kan scrubben. Natuurlijk kun je ook gerust een scrub met korreltjes gebruiken, je voelt zelf wel aan wanneer het niet prettig meer voelt op je huid. Op dit moment gebruik ik er een van Caudalie, met korreltjes. En die voelt heel fijn, maar het is wel oppassen dat je niet te lang of te hard scrubt. Wel voelt mijn huid daarna echt superzacht en schoon aan.

 

Wat zijn jullie ervaringen met scrubs en wat gebruik je?

 

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: