Verzorging

Wees lief voor je huid: vijf keer een vergissing in de huidverzorging

23 augustus 2018
Vergissing

Huidverzorging - flesjeOkee, we zijn allemaal wel eens gaan slapen met makeup nog op na een feestje. Of we proberen iets uit dat niet echt goed was voor onze huid… hier vijf keer een vergissing die je kunt maken bij het verzorgen van je huid – en hoe je ze kunt voorkomen.

1. Help, een pukkeltje!

Okee, ik ben dan geen tiener meer, maar een pukkeltje is en blijft vervelend. En wat is je eerste neiging? Juist… uitknijpen. Vergissing! Niet doen, en zeker niet met ongewassen handen! Als je dat wel doet loop je het risico dat het vuil van je vingers er nog eens bij komt en de boel erger maakt. Of nog leuker, dat die viezigheid die je weg wilde hebben zich verspreid naar de poriën ernaast en dan heb je er zo nog drie pukkels bij! Wees lief voor je huid en wacht tot er een kopje op zit. Die kun je dan met gewassen handen en een paar schone wattenschijfjes voorzichtig uitdrukken. De rommel veeg je in een beweging weg (niet twee keer vegen!) en het wattenschijfje gaat in de prullenbak. Daarna even wassen met een milde zeep en afblijven… met een paar dagen is ‘ie helemaal weg. Meer weten? Mijn tips vind je hier.

 

2. Lekker flink en vaak scrubben

Een schone, zachte huid is fijn! De meeste mensen die ik ken doen dan ook iets extra naast de dagelijkse wasbeurt. Scrubben is een populaire optie, maar pas er een beetje mee op! Zeker als je net begint met scrubben voelt je huid na zo’n scrubbeurtje heerlijk zacht aan en wil je meer, en dat kan ook een pijnlijke vergissing zijn. Een huid die er niet aan gewend is zal bij vaak scrubben gaan protesteren en kan droog, schilferig en geïrriteerd raken. Ook een lichaamsscrub op je gezicht gebruiken is geen aanrader: deze zijn veel grover van structuur en kunnen de tere huid van je gezicht echt beschadigen.

Natuurlijk kun je een milde scrub voor je gezicht kopen en die een of twee keer per week gebruiken, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan glycolzuur. Dat klinkt echt superchemisch maar komt ook in de natuur voor, in bijvoorbeeld suikerriet, ananas of (onrijpe) druiven. Gebruik het niet puur, het is en blijft een zuur en dus een bijtende stof! Gelukkig heeft de beautywereld dit spulletje netjes voor ons ingepakt in producten met een heel klein beetje van dit zuur en verder een hoop verzorgende en hydraterende bestanddelen, zodat je wel de dode huidcellen weghaalt, maar ook lief kunt zijn voor je huid.

 

3. De zon is nog niet zo fel

Een veel voorkomende vergissing is om de kracht van de zon te onderschatten, vooral in het voorjaar of als je al een kleurtje hebt. Vergeet dus niet om je in te smeren met een goede zonnebrandcrème als je naar buiten gaat! Ook al lijkt het soms een beetje overbodig, een beetje zonnebrand kan je echt redden soms! Daarnaast zorgt je zonnebrand voor een extra laagje hydratatie voor je huid en helpt het uitdroging door de zon tegen te gaan. Gewoon doen dus, het kost je niet veel tijd en in het ergste geval scheelt het je een verbrande neus.

Zelf gebruik ik als ik voor het eerst in de zon ga een stick met factor 50 van Vichy. Ooit gekocht op wintersport en een heel fijn product, zo’n stick past ook makkelijk in je tas of je jaszak en kun je ook onderweg nog even snel op je snuit smeren. Als ik een beetje aan de zon gewend ben ga ik over op een factor 30 van Garnier. Het liefst koop ik een kleine reisverpakking, die kan ook gemakkelijk mee in de tas en voor alleen mijn gezicht heb ik niet zo veel nodig. Voor de rest van mijn lijf gebruik ik op dit moment de spray van Wes Surf die in de Goodiebox van vorige maand zat.

 

4. Wat nu goed werkt, werkt straks ook goed

Je huid verandert voortdurend. Je wordt ouder waardoor je huidstructuur kan veranderen en je zo maar een drogere huid kunt krijgen. Maar ook het weer speelt mee: in de winter met een koude wind en veel neerslag wordt je huid vaker droog en ruw dan in de zomer. Dus ook met het wisselen van de seizoenen kan het prettig zijn om een ander type product te gebruiken. Waar je in de zomer vaak prima uit kunt met een lichte crème en een beetje zonnebrand wil je in de winter misschien wel een iets vollere crème om je huid te beschermen tegen de kou en de regen.

Het is nog zomer terwijl ik dit schrijf, en ik merk dat ik alvast wat dingen opzij aan het zetten ben voor de winter. Spulletje die ik nu uitprobeer en die eigenlijk wat te zwaar zijn voor zomer-ik, komen in de winter misschien goed van pas.

 

5. Die make-up haal ik er morgen wel af

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: je komt thuis van een feestje en je bent moe. Hup, hakken uit, op de bank en nog een afzakkertje voor het slapengaan. De verzorging komt morgen wel…

Niet alleen je tandarts wordt verdrietig van deze gedachte, ook je huid is er niet heel gelukkig mee. Al die make-up vermengd zich met het vuil van de dag en dat laat je dus lekker op je gezicht zitten. Erger nog: je gaat ermee slapen! Dat betekent dat een deel van de rommel op je kussen terecht komt, en daar slaap je dan morgen nog een keertje op. En dan kun je weer terug naar vergissing nummer 1, want pukkeltjes…Eigenlijk best vies als je erover nadenkt!

Natuurlijk probeer ik mijn huid altijd te reinigen (en mijn tanden te poetsen!) voor ik naar bed ga, maar eerlijk is eerlijk: ook ik ben wel eens te moe. Dan haal ik alleen even snel de make-up af met een wattenschijfje en laat ik de rest zitten. Ook niet helemaal goed natuurlijk, maar in ieder geval iets minder erg…

 

En, wat is de grootste vergissing die jullie op je huid hebben gemaakt?

 

 

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: