Verzorging

Vijf stappen voor een snel herstel van een verbrande huid

8 augustus 2018
verbrande-huid

verbrande-huidMet de geweldige zomer die we dit jaar hebben krijgen we heel wat zonuren binnen. Goed voor de vitamine D! Helaas is het ook heel gemakkelijk om een pijnlijke, verbrande huid op te lopen. En die rode huid heeft wat extra aandacht nodig om er weer snel bovenop te komen.

Een verbrande huid is eigenlijk gewoon beschadigd door te lange blootstelling aan de zon. Hierbij geldt uiteraard dat voorkomen altijd beter is dan genezen! Doe je niets, dan kan de beschadiging blijvend worden en verkleuringen, voortijdige veroudering of zelfs huidkanker veroorzaken. Ben je toch verbrand? Volg dan de vijf stappen hieronder voor een goede verzorging en snel herstel.

 

1. Ga uit de zon

De oorzaak van een verbrande huid ligt in een langdurige blootstelling aan de ultraviolette straling van de zon. Die zorgt ervoor dat je huid verbrand. Je huid voelt warm aan en kleurt licht- of donkerrood. Ben je nog langer in de zon blijven zitten, dan kun je zelfs kleine brandblaasjes op je huid krijgen!

Het eerste wat je doet is dus uit de zon gaan, het liefst naar binnen. Ook in de schaduw vang je namelijk nog wel UV-straling op, hoewel dat wel een stuk minder is dan in de volle zon.

 

2. Afkoelen

Zonnebrand is eigenlijk ook gewoon een brandwond. Het gedraagt zich hetzelfde, en ook hier is het motto van de brandwondenstichting dus van toepassing: eerst water, de rest komt later! Neem een washandje of een theedoek en maak die nat met koud water. Leg dit op de verbrande huid om te koelen. Ben je over je hele lichaam verbrand? Neem dan een lauwe douche.

Let op, leg geen ijs rechtstreeks op de huid! Ook dit kan de huid beschadigen. Wil je toch koelen met ijs, wikkel dan een theedoek om het ijs heen voor je het tegen de huid aan houdt.

 

3. After sun

Is je huid wat afgekoeld, dan kun je hem insmeren met een aftersun. Deze crèmes brengen niet alleen het nodige vocht weer terug in de huid, maar bevatten vaak ook bestanddelen die verkoelend of herstellend werken, zoals Aloe Vera.

Heb je blaren? Laat deze dan heel. Zo voorkom je infecties aan de huid waardoor je straks nog verder van huis bent.

 

4. Producten voor gevoelige huid

Pas je dagelijkse huidverzorging aan: een verbrande huid is een stuk gevoeliger dan een gezonde! Neem producten voor een gevoelige huid en probeer zo weinig mogelijk te wrijven. Dep je huid droog na het douchen en breng crèmes waar mogelijk aan door ze zacht in de huid te kloppen.

 

5. Gun je verbrande huid de tijd

Een verbrande huid heeft drie tot vijf dagen nodig om weer te herstellen. Als het kan, blijf dan die dagen uit de zon. Lukt het echt niet of ben je met vakantie en wil je toch van de mooie omgeving genieten? Smeer je dan goed in (minimaal factor 20, liefst hoger), bedek de verbrande huid met kleding of een hoed en blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Zo loop je de minste kans om de verbranding erger te maken.

 

zonnehoed

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: