Verzorging

Micellair water? Wat is dat?

9 september 2018
Unani Micellair Water Banner

Unani Micellair WaterEen tijdje geleden kreeg ik een fles micellair water in mijn Goodiebox. Leuk! Maar… wat is het eigenlijk? Zelf maak ik mijn gezicht nog steeds schoon met make-up remover, en daarna een cleanser (met warm water erbij) en een toner. Wat is het verschil? 

Is micellair water nu een make-up remover? Of juist een tonic? Vervangt het je cleanser? Ik zat echt vol vragen en ging via het internet op onderzoek uit. Wat is het eigenlijk? En is het een recente hype of een blijvertje?

 

De geschiedenis: al best oud!

Sinds een paar jaar is micellair water weer in opkomst en wordt er veel gebruik van gemaakt. Maar eigenlijk is het al honderden jaren oud: een van de eerste micellair waters werd honderden jaren geleden in Frankrijk al gebruikt. Het water was daar zo hard dat het eigenlijk niet te gebruiken was op de huid. Daarom gebruikten de Franse dames een reinigingswater, dat veel zachter was en de huid goed kon reinigen.

 

Micellen: een bijzonder spulletje

Micellair water heet zo omdat het is opgebouwd uit micellen. Dat is een stofje dat uit twee delen bestaat: het ene deel is hydrofiel, dus het houdt van water en hecht zich daar ook aan vast. Van vetten houdt het niet, dus die stoot het af. Het andere deel is juist tegenovergesteld: het hecht zich aan vet en vuil op de houd en lost juist minder goed op in water. Zo komt micellair water aan die reinigende werking. Het ene deel hecht zich aan het vet en vuil op je huid, en het andere deel ‘trekt’ als het ware het vuil van je huid mee het water in.

Zo is micellair water dus een heel zachte reiniger die je kunt gebruiken als make-up remover, reiniger en toner in een. Handig als je op vakantie bent en er even geen schone wasbak of badkamer voorhanden is.

 

Het verschil met een toner

Micellair water is zeker anders dan een toner. De toner gebruik je na het reinigen van je huid, om je huid voor te bereiden op de voedende stoffen van je serum en/of je moisturizer. Een micellair water is daar niet voor bedoeld: die heeft als doel echt om je huid te reinigen. Het is dus niet hetzelfde en je gebruikt het ook niet op dezelfde plek in je huidverzorgingsroutine. Een micellair water gebruik je eerst, daarna kun je je gezicht wassen met een cleanser en warm water. Daarna komt de toner pas in beeld, om de laatste restjes te verwijderen en je huid voor te bereiden op alle voedende spulletjes die je er daarna weer op aanbrengt.

 

Waarom micellair water?

Micellair water is eigenlijk een hele milde reiniger, die dankzij de bijzondere eigenschappen van de micellen je huid op een heel zachte manier kan reinigen. Veel gemakkelijker en huidvriendelijke dus dan reinigen met een agressieve zeep en hard water, zeker als je een gevoelige huid hebt.

Maar micellair water is niet een vervanger voor je toner: die heeft een heel andere functie. Wel kan het, als je over een goed product en het juiste huidtype beschikt, een vervanger zijn voor je make-up remover.

 

Hebben jullie wel eens een micellair water geprobeerd? En wat vond je ervan?

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: