Verzorging

Feiten en fabels over suncare

29 juli 2018

Volop zon en weinig regen zorgen voor een zomer zoals we er maar weinig hebben, en ik geniet van elke dag. Maar veel zon betekent ook goed smeren. Maar wat is nu ‘goed’? Vijf feiten en fabels over suncare, zon en zonnebrand.

1. In de schaduw ben je veilig en kun je gerust de hele dag blijven zitten.

Een fabel!
Het is wel zo dat de zon minder krachtig is op een plek waar je in de schaduw zit, maar helemaal ‘veilig’ ben je er ook niet. Een schaduwplek vermindert de UV-straling die je opvangt met zo’n 70%. Blijf er dus voor zorgen dat je bent ingesmeerd, drink voldoende water en ga af en toe helemaal uit de zon.

Bron: Look Fantastic

2. Als je al bruin bent hoef je je niet meer in te smeren

Een fabel!
Het insmeren helpt niet alleen tegen verbranding, maar ook als bescherming tegen schadelijke UV-straling. Als je al een mooi kleurtje hebt opgedaan (of het al van jezelf hebt) verbrand je minder snel, maar krijg je nog steeds dezelfde dosis UV-straling op je huid afgestuurd. Daarom is het belangrijk om, ook als je al een kleurtje hebt, wel te blijven smeren.

Bron: me-to-we.nl

3. De zon is gezond

Een feit!
We horen veel over de gevaren van te lang in de zon zitten, zonder bescherming gaan zonnen, veroudering en verbranding van de huid door langdurige blootstelling en nog meer. Maar het feit blijft dat de zon ook een gezonde werking op ons heeft. De zon zorgt namelijk voor de grootste aanmaak van vitamine D in ons lichaam – tot wel 85%! Daar zijn zelfs geen grote zonnebaden voor nodig: een kwartiertje per dag in de zon is genoeg om de aanmaak van vitamine D op peil te houden.

Bron: me-to-we.nl

4. Suncare kun je niet zo lang bewaren

Een feit!
Vroeger was ik ook zo’n zuinigerd die de zonnebrand van vorig jaar eerst opmaakte voor ik een nieuwe fles kocht. Maar het spul van vorig jaar verliest een hoop beschermingskracht! Gooi je oude zonnebrand dus wel en koop elk jaar een nieuwe. Wil je toch wat zuiniger doen? Kies dan voor een travel size zodat je minder hoeft weg te gooien.

Bron: ad.nl

5. De factor op de suncare geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven

Een feit, maar ook een fabel.
De gemiddelde Nederlandse (lees: blanke) huid kan ongeveer 20 minuten onbeschermd de zon in voordat je verbrand. Als je wilt weten hoe lang je beschermd bent met jouw suncare, vermenigvuldig je deze 20 minuten met de factor op de fles. Bij een factor 15 ben je dus 15 x 20 minuten beschermd, dat is 6 uur. Maar let op: dit betekent niet dat je 6 uur lang zorgeloos in de zon kunt blijven! Er spelen meer factoren mee, zoals de weerkaatsing van de zon op water, zand of stenen, het aan- of uittrekken van kleding, of zwemmen. Zorg er dus voor dat je je regelmatig opnieuw insmeert.

Bron: me-to-we.nl

 

Nog een laatste tip:

De grootste fout die we maken, is dat we te zuinig zijn met de zonnebrand. Daardoor smeren we wel, maar niet genoeg. En denken we dus goed beschermd te zijn terwijl dat niet zo is. Wees dus royaal met je suncare en smeer je lekker dik in.

Geniet van het zonnetje!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

1 Comment

  • Reply Vijf stappen voor een snel herstel van een verbrande huid - Huid en Haar 8 augustus 2018 at 11:44 am

    […] is eigenlijk gewoon beschadigd door te lange blootstelling aan de zon. Hierbij geldt uiteraard dat voorkomen altijd beter is dan genezen! Doe je niets, dan kan de beschadiging blijvend worden en […]

  • Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: