Verzorging

De boiler is stuk…onder een koude douche!

26 juni 2018

Okee, het is niet echt vrijwillig dat ik hierover begin. Bij ons is de boiler namelijk stuk. En dat betekent geen warm water in huis tot dat ding weer gerepareerd is. Gelukkig komt er morgen al iemand langs! Helaas had ik vandaag een sollicitatiegesprek en wilde ik toch echt even mijn haar wassen en een beetje fris voor de dag komen. Dan maar een koude douche.

En brrrr, een koude douche is ook echt koud! Ik ben (held dat ik ben) dan ook niet volledig onder de douche gaan staan, maar heb alleen mijn hoofd onder de douchekop gehouden en de rest afgesponst met koud water. Vond ik eigenlijk ook wel koud genoeg…

Gek genoeg doet zo’n koude douche wel iets met je, in positieve maar ook in negatieve zin. Zo was ik namelijk daarna wel heel fris en heel wakker! Als het niet zo’n gedoe en gebibber was, is het dus wel een ideale manier om je dag mee te beginnen. Ben je ook meteen van dat duffe bedgevoel af. Ik kreeg er een soort energieboost van.

Nadelen zijn er ook, vooral in de verzorging daarna. De shampoo ging nog wel, het uitspoelen kostte wat meer tijd. Misschien ook omdat ik niet echt onder de douche stond maar alles met de douchekop heb uitgespoeld. Maar dit geldt ook voor de gezichtsverzorging. De snuit wassen gaat nog wel (ook met koud water) maar ik merkte wel dat mijn gezichtscrème een stuk moeilijk werd opgenomen door de huid. Het bleef een beetje liggen en had echt een stuk langer nodig om goed in te trekken.

Ik ben eens op onderzoek uit gegaan en blijkbaar klopt mijn beleving wel aardig met wat er verder rondgaat over koud douchen. Volgens Mens en Gezondheid zijn er allerlei voordelen voor je gezondheid als je koud gaat douchen – naast voordelen voor de weerstand, de lymfen en andere onderdelen is ook hier de conclusie dat je er nieuwe energie van krijgt. Daarnaast zou het goed zijn voor de huid.

Dat laatste weet ik dus niet zo… bij mij was het in ieder geval zo dat mijn verzorging wat langer nodig had om echt goed in te trekken. Misschien omdat de poriën zich sluiten bij kou? Ik check het op de site van Dr. Jetske Ultee. Ook zij geeft aan de voordelen voor de huid niet erg te zien: wellicht dat het voor het lichaam wel iets doet, maar houd het voor je gezicht vooral niet te koud, maar zeker ook niet te warm, is haar advies. Daar kan ik me wel in vinden. Al was het maar omdat ik niet houd van langdurige kou in mijn gezicht en omdat je blijkbaar meer moeite hebt met de huidverzorging.

Tenslotte een nog niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd argument om het weer wel te doen: het zou ook helpen met afvallen! Dit omdat je lichaam meer energie nodig heeft om de eigen temperatuur op peil te houden. Het zou ook de bruine vetcellen stimuleren, die voornamelijk op je rug zitten. Tja, dit weet ik niet na een keertje koud douchen.

Alles bij elkaar valt er blijkbaar wel iets te zeggen voor koud douchen, al geldt dat misschien wat minder voor je huid. Toch denk ik dat ik er weer mee ophoud zodra de geiser is gemaakt! Ik houd gewoon te veel van lekker warm water om me heen.

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: