Shopping & Sales

Shoppen? Zo voorkom je een miskoop!

11 januari 2019
Miskoop voorkomen - Winkelcentrum Banner

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben dus echt gek op shoppen. Ik vind het heerlijk om lekker de stad in te gaan met vriendinnen – of gezellig met mijn moeder! Rondslenteren, mensen kijken, rondsnuffelen, kleren passen, terrasje pakken, mooie nieuwe spullen kopen en met tassen vol weer terug naar huis. Heerlijk! 

Een miskoop zit in een klein hoekje

Miskoop voorkomen - Shopping tassen

Wel leuk, als dat shoppen – en heel gezellig vooral! – maar er zitten toch ook een paar nadelen aan. Zo heb ik vaak een heleboel kleren (in een opwelling gekocht of omdat het in de uitverkoop was) maar niets om aan te trekken. Of blijkt iets toch een stuk minder handig of leuk of mooi te zijn dan ik dacht – een miskoop is snel gemaakt!

Tegenwoordig shop ik dus iets bewuster. En dat betekent geen tassen vol nieuwe spullen kopen, maar wat minder. Misschien een tas, of twee. Of gewoon helemaal niks. Hier let ik op als ik ga shoppen: 

1. Heb ik het echt nodig? 

De eerste vraag die ik me stel is of ik het echt nodig heb. Voorheen ging ik vaak shoppen om het shoppen (ook gezellig!) maar tegenwoordig bedenk ik me eerst wat ik nodig heb. Meestal is er wel iets wat ik kan gebruiken: een nieuwe broek, nieuw paar schoenen, een mooie plant om die ene dooie te vervangen, iets voor mijn blog om te testen of een cadeautje voor iemand die jarig is. Excuses genoeg om toch lekker te winkelen, maar wel met een missie.

2. Vind ik het echt mooi?

Vaak koop je iets omdat het je mooi lijkt, omdat het van een populair merk is, omdat iedereen het heeft, of omdat het zo goedkoop is (yes! uitverkoop!). Maar vind je het ook echt mooi? Ben je echt, echt, echt blij als je dit ding hebt? Het is eigenlijk heel gek, maar ik kocht eigenlijk heel vaak iets dat ik niet echt wilde hebben. Tegenwoordig ben ik dus veel kritischer. Vind ik het niet aan alle kanten mooi, kan ik het geen plekje in mijn huis geven, of voel ik me alleen aangetrokken door de naam of de prijs? Dan liever niet.

3. Voel ik me er goed in (of bij)?

Deze geldt vooral voor kleding. Dingen in de uitverkoop koop ik vaak omdat ze dan zo goedkoop zijn – soms zelfs zonder ze te passen! Als ik dan thuis voor de spiegel sta in mijn nieuwe outfit denk ik: tja, het staat me toch niet zo leuk als ik dacht. En komt het op een propje in een hoek van de kast te liggen. Zonde! En het geeft een hoop troep. Vanaf nu dus alleen nog maar dingen die ik gepast heb, waarvan ik vind dat ze mij goed staan en die ook nog lekker zitten. Dat scheelt weer een miskoop!

miskoop voorkomen - winkelcentrum

Maar ook voor andere producten kun je je dit afvragen. Vooral als je veel bezig bent met duurzaamheid, diavriendelijkheid of andere dingen die je belangrijk vindt, kun je je afvragen of dat koopje nu echt wel bijdraagt aan jouw doelen. Wilde je niet juist wat minder consumeren? Is het wel op een duurzame manier gemaakt? Draagt het een steentje bij aan een eerlijke samenleving? Zo voorkom je dat je je thuis weer schuldig zit te voelen omdat je toch weer hebt toegegeven…

4. Ga ik het gebruiken?

Okee, ik geef het toe: deze geldt voor mij vaak voor makeup. Ik zie zo veel mooie dingen, maar ik neem vaak niet de tijd om me uitgebreid op te maken – eigelijk doe ik dat alleen als ik een feestje heb, en daarvoor heb ik al genoeg makeupjes. Goede vraag dus om je te stellen: is het iets dat je daadwerkelijk gaat gebruiken of koop je het eigenlijk alleen voor de heb? 

5. Past het bij wat ik al heb? 

Vaak als je kleding of iets voor in huis koopt, is het wel handig als het ook past bij wat er al is. Een gekke knalkleur kan er heel leuk uitzien, maar kan ook net die pukkel in je interieur worden. Dat stukje waar je je uiteindelijk alleen maar aan ergert en dat ook niemand wil hebben omdat het zo… nouja, over de top is? Voordat je je pinpas trekt is het dus ook handig om je af te vragen of het wel bij je andere spulletjes past. 

Een uitzondering hierop is natuurlijk als je radicaal voor een compleet nieuwe garderobe gaat, of als je voor het eerst het huis uit gaat en alles nog nieuw moet kopen. Dan moet je sowieso een hoop nieuwe spullen kopen en kun je helemaal je eigen stijl bepalen. 

Wat doe jij om een miskoop te voorkomen? Laat het me weten in de comments!

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: