Persoonlijke verhalen

Waarom ik dus niet ‘body positive’ ben

25 januari 2019
Afvallen Meetlint

De laatste tijd hoor ik steeds meer ‘body positive’ om me heen: dat het okee is om een maatje meer te hebben, dat je trots moet zijn op je lichaam, dat een raar bochtje of een klein vetrolletje echt niet iets is om je voor te schamen. Een mooie gedachte natuurlijk! 

Er zijn veel mensen die er niet veel aan kunnen doen dat ze wat zwaarder zijn. Mensen met een schildklierprobleem bijvoorbeeld. Of mensen die zo in de put zitten dat ze te veel aan emotie-eten hebben gedaan. Of mensen die wel gewoon gezond eten, maar fysiek niet in staat zijn om voldoende te bewegen. Maar hoe zit het dan met mij? 

Kijk, ik zal eerlijk zijn, ik ben niet de slankste. Ook niet de dikste overigens, maar dat is een ander verhaal. Het punt is, ik ben altijd wel redelijk slank geweest. Niet modellenslank, maar van vetrolletjes had ik ook geen last. 

Niet zo slank meer

Afvallen Meetlint

Nu, 10 jaar en 20 kilo later, heb ik die wel. En ze zitten me flink in de weg. Ik zit niet lekker in mijn vel, maar zie weinig mogelijkheid om er snel iets aan te doen.  Ik moet grotere kleren kopen (wat mij er steeds aan herinnert dat ik eigenlijk wat kilo’s kwijt wil) en bewegen gaan niet zo soepel als voorheen (okee, dat laatste kan ook met de leeftijd te maken hebben, haha). 

Moet ik dan maar trots zijn op mijn lijf, zoals ik overal om me heen hoor? Moet ik dan maar accepteren dat het zo is? Moet ik mijzelf vertellen dat het westerse schoonheidsideaal van de slanke vrouw mij is aangepraat? 

Recept voor overgewicht

Er zijn dagen dat ik die neiging wel heb. Ik werk 32 uur per week, heb een woon-werkreis van twee uur (enkele reis), neem het overgrote deel van het huishouden voor mijn rekening en in de vrije tijd die er overblijft heb ik werk aan mijn blog. Tel daarbij op dat mijn lief in wisselende diensten werkt zodat mijn nachtrust eigenlijk permanent uit twee delen bestaat (hallo, oververmoeide snackmomenten!) en je hebt een recept voor overgewicht.

Geen ‘body positive’ 

Kijk, als je gewoon lekker in je vel zit met een maatje meer, dan snap ik je helemaal als je voor de ‘body positive’ gedachte gaat. Past helemaal bij je en mijn absolute steun heb je! Niet iedereen hoeft superslank te zijn en elkaar accepteren zoals we (willen!) zijn is een groot goed. Maar ik wil zo niet zijn. Ik wil mijn eigen lichaam terug. 

Weegschaal

Ik ben helemaal niet anti-body positive en ik vind het heel knap en sterk van mensen die de keuze maken om voor hun eigen lijf te gaan. Ook als dat een maatje groter is dan het ideaal. Maar ik vind ook dat we elkaar geen denkbeelden moeten opdringen. Als het slanke deel van de mensheid niet mag opdringen dat je slank MOET zijn, mag het ‘body positive’ deel ook niet opdringen dat je maar te accepteren hebt hoe je lijf eruit ziet. Iedereen moet die keuze voor zichzelf maken, en ik kies ervoor om het gevecht met de kilo’s aan te gaan.

Ben jij ‘body positive’ of ga je ook dit jaar weer voor lekker eten maar minder kilo’s? 

1 Comment

  • Reply Afvallen poging 1: op dieet - Huid en Haar 13 februari 2019 at 6:22 am

    […] tijdje geleden schreef ik een stuk over body positive en waarom ik daar voor mijzelf toch wat moeite mee heb. Ik weeg meer dan ik ooit heb gewogen, ik […]

  • Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: