Eten en Drinken No stress

Wat je hormonen doen met je huid

19 september 2018
Pukkeltje

We kennen het allemaal wel: voorafgaand aan je maandelijkse periode verschijnen ze weer, die pukkeltjes op je kin of je voorhoofd. Welk effect hebben hormonen op je huid?

Maandelijkse schommeling in je hormonen

Bij mannen is de hormoonspiegel wat constanter, maar wij vrouwen moet het doen met constante schommelingen. De oorzaak is de maandelijkse cyclus, die zich door middel van hormonen voorbereid op een eventuele zwangerschap, of op het afstoten van rommel als het niet meer nodig is. 

Doordat in bepaalde delen van je cyclus (het verschilt per persoon wanneer dat is) de hoeveelheid testosteron in je bloed toeneemt, produceer je meer talg. En dat kan leiden tot een paar extra pukkeltjes. Maar ook het tegengestelde kan gebeuren: als de hoeveelheid oestrogeen in je bloed toeneemt, ziet je huid er juist voller en roziger uit. Die toename zie je het best bij zwangere vrouwen. Daarom zie ze er ook zo stralend uit!

Pukkeltje-2
De overgang: verminderde elasticiteit

Rondom de overgang (hopelijk nog even niet aan de orde!) heb je al die oestrogenen niet meer nodig en verdwijnen ze langzaam uit je bloed. Het gevolg is dat je huid wat bleker en valer wordt, en ouderdomsrimpeltjes meer gaan opvallen. 

Door de verminderde hoeveelheid oestrogenen maakt je huid ook minder collageen (dat spulletje dat je huid soepel en elastisch houdt) aan en wordt je huid ook dunner. En dat merk je. 

Stress

Over wat stress doet met je huid schreef ik eerder al een artikel – ook hier spelen hormonen een rol. Door het vrijkomen van stresshormonen (en omdat je in tijden van stress vaak minder goed voor jezelf zorgt) raken de poriën eerder verstopt en kun je dus ook meer last hebben van pukkeltjes en irritaties. Die dan op hun beurt nog meer stress veroorzaken omdat je er dan ook nog eens niet erg gezond uitziet…

En nu?

Je zou zeggen dat een behandeling met oestrogenen de problemen zou moeten oplossen. Geen pukkeltjes meer rond je periode, en geen vale, vermoeide huid als je ouder wordt. Toch? 

Helaas zitten daar wel wat problemen aan. Een hormoonbehandeling heeft immers ook effect op andere dingen dan je huid. Je kunt de effecten een beetje tegengaan door (als je tegen de overgang aan zit) producten met collageen te gebruiken en je huid af en toe eens extra te verwennen met een behandeling bij de schoonheidsspecialiste. 

Als je last van pukkeltjes hebt tijdens je periode, is het zaak om even goed op je huid te letten. Wordt je huid op bepaalde dagen wat vettiger dan normaal? Dan gebruik je producten voor een normale of vette huid. Voelt je huid juist wat droger? Geef hem dan een oppepper met een fijne moisturizer voor de normale tot droge huid. 

Merken jullie ook dat je huid er beter of slechter uitziet tijdens bepaalde dagen van je cyclus? Of heb je in een stressvolle situatie je huid achteruit zien gaan? 

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: