No stress

Het effect van stress op je huid

15 augustus 2018
Effect van stress op je huid

Effect van stress op je huidStress heeft een enorm effect op ons leven. Door ons drukke, prestatiegerichte bestaan worden we er ook steeds vroeger mee geconfronteerd: er zijn zelfs al gevallen bekend van basisschoolkinderen die te maken krijgen met burnout. En ook op de huid is het effect van stress groot.

Een tijdje geleden schreef ik dit artikel over waarom een blog over huidverzorging zo belangrijk voor mij is. Ook ik heb, inmiddels al bijna tien jaar geleden, te maken gehad met burnout. En ik weet nog hoe mijn huid er toen uit zag: verschrikkelijk. Ik had last van acne, in flinke clusters rond mijn kaken, in mijn hals en over mijn rug. Tijdens mijn periode was het nog erger, dan deden ook mijn voorhoofd en kin gezellig mee. Ik stopte het allemaal weg onder een dikke laag make-up en werkte mezelf de afgrond in.

 

Stresshormonen

Laten we eerst eens kijken naar wat stress eigenlijk doet met je lijf. Wanneer je een flinke dosis stress ervaart, probeert het lichaam dit te reguleren door het afgeven van stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat de energie die in je cellen opgeslagen ligt, snel ingezet kan worden en je dus snel kunt handelen of kunt vluchten. Handig voor even, maar als dit langer gaat duren worden er ook andere effecten zichtbaar.

Een deel van het effect van stress op je huid wordt dus door een hormoonverandering veroorzaakt. Door het vrijkomen van stresshormonen wordt de celvernieuwing vertraagd, waardoor de huid en doffer en vermoeider uitziet. Daarnaast wordt de talgproductie verhoogd, waardoor je sneller last hebt van pukkeltjes.

Tenslotte beschadigen stresshormonen het collageen in je huid, waardoor je huid sneller verouderd en kleine lijntjes en beginnende rimpeltjes beter zichtbaar of zelfs groter worden. Stress maakt dus ook echt oud!

 

Je eigen gedrag

Naast alle stresshormonen die door je lichaam razen zit er ook een deel in je eigen gedrag. Door stress ben je vaak sneller geneigd om je alleen maar bezig te houden met datgene wat jouw stress veroorzaakt: je werk, je relatie, een verhuizing, een ruzie, of iets anders. En dat betekent dat je minder oog hebt voor je eigen welzijn. Je slaapt slechter, eet slechter, en neemt minder of zelfs helemaal geen tijd meer om voor jezelf te zorgen.

Dat alles zie je ook terug aan je huid. De donkere kringen onder je ogen vanwege het slaapgebrek. Onvoldoende vitaminen en mineralen om je lichaam gezond en energiek te houden. Ongewassen haar en meer vuil dat op de huid blijft zitten en mogelijk puistjes kan veroorzaken.

En het ergste is: doordat je moe bent, niet goed eet en jezelf niet goed verzorgd komt de stress nog eens extra hard aan. Je kunt je minder goed concentreren, wat het risico op fouten verhoogd. En als je eenmaal een fout maakt, moet je die ook weer rechtzetten, wat nog meer druk oplevert dan je al had.

 

Het effect van stress op je huid

Een klein beetje spanning of stress voelen we allemaal wel eens. En dat is prima, het houdt ons alert. Maar langdurige stress is erg slecht voor ons en kan je zelfs een burnout opleveren. Het effect van stress op je huid is al zichtbaar voor het zover is, en je kunt de eerste tekenen van overspannenheid of burnout dus al zien voor je uitvalt. Let goed op je huid: heb je plots last van acne, rode vlekken, eczeem of irritatie waar je dat voorheen niet had? Dan heb je mogelijk niet met een huidprobleem, maar met stress te maken.

 

Wat doe je eraan? Yoga en meditatie

Tegen het effect van stress op je huid valt niet op te reinigen, smeren of maskeren. De beste aanpak is altijd bij de bron: ga je stress te lijf! Mocht je al langere tijd in zo’n situatie zitten, zoek dan alsjeblieft hulp. Praat met iemand die je vertrouwt, ook al is het je moeder of je beste vriendin. Geef bij je leidinggevende aan dat het niet goed gaat. Zoek een coach, een psycholoog of een bedrijfsarts die je verder kan helpen.

Is het nog niet zo ver maar zie je de eerste tekenen al wel verschijnen, of wil je gewoon voorkomen dat het ooit (weer) zover komt? Dan wordt het tijd om de nodige ontspanning in je leven in te bouwen, zodat je jezelf niet zo gemakkelijk voorbij loopt. Veel mensen doen dit met yoga, mindfulness, een wandeling door het bos of een simpele ademhalingsoefening. En om je nog wat verder op weg te helpen zal ik van tijd tot tijd een blog maken met tips en ideeën om zo relaxed mogelijk door het leven te gaan.

 

Tot snel!

7 Comments

 • Reply Wat je hormonen doen met je huid - Huid en Haar 19 september 2018 at 7:08 am

  […] wat stress doet met je huid schreef ik eerder al een artikel – ook hier spelen hormonen een rol. Door het vrijkomen van stresshormonen (en omdat je in […]

 • Reply Ontstressen met yoga - Huid en Haar 23 september 2018 at 6:26 am

  […] tijdje geleden schreef ik een artikel over wat stress kan doen met je huid. Leuk allemaal dat we dat nu weten, maar wat doe je dan aan al die stress? Een van mijn manieren om […]

 • Reply Ontspannen in de sauna - Huid en Haar 17 oktober 2018 at 7:04 am

  […] tijdje geleden schreef ik een artikel over het effect van stress op je huid.  Goed om te weten natuurlijk, maar stress kun je niet altijd voorkomen. Wel kun je een aantal […]

 • Reply Momentje voor jezelf: lekker lezen! - Huid en Haar 21 oktober 2018 at 1:01 pm

  […] tijdje geleden schreef ik een artikel over wat stress met je huid kan doen. Leuk, maar stress is niet altijd te voorkomen of te vermijden. En voor sporten of een dagje sauna […]

 • Reply Wat mijn burnout met mijn beautyblog te maken heeft - Huid en Haar 27 november 2018 at 1:17 pm

  […] post aantreft die te maken heeft met stress of ontspanning (of allebei). Zo heb ik eens uitgezocht welk effect stress heeft op je huid, omdat dat vanuit mijn eigen ervaring ook nogal heftig was, en ben ik op zoek gegaan naar manieren […]

 • Reply Vragen op vrijdag: is dit eigenlijk wel een beautyblog? - Huid en Haar 27 november 2018 at 1:22 pm

  […] afgewisseld met artikelen over mijn eigen leven, over beweging, lekker en gezond eten en minder stress. Dingen die stuk voor stuk belangrijk voor mij zijn, maar wel wat minder beauty-gerelateerd […]

 • Reply Last van acne? Een doeltreffende routine voor minder puistjes - Huid 'n Haar 7 mei 2021 at 1:42 pm

  […] mijn eerdere blogs heb ik het wel eens gehad over mijn eigen acné-problemen. Voor mij kwamen de puistjes voornamelijk vanuit stress, maar ook hormonen, een ongezonde leefstijl […]

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: