Lekker in je vel

Vijf signalen van stress

13 januari 2019
5 tekenen van stress - banner

We hebben allemaal wel eens een drukke dag. Maar als je elke dag een drukke dag hebt, en dat weken, maanden achter elkaar kan het ook wel eens te veel worden. Dus is het belangrijk om goed op te blijven letten. Zo herken je een overdosis stress. 

1. Moeheid

5 tekenen van stress - moe

Hier begint het allemaal mee, en deze zal vast voor veel mensen herkenbaar zijn. Heb je het druk, dan neem je minder tijd om op te laden en ben je soms ook in je rusttijden nog met je werk bezig – letterlijk, of in je hoofd. En daardoor kun je minder goed uitrusten en herstellen je lichaam en je hersens dus minder goed van alle inspanning die je de hele dag door levert. Moeheid is het gevolg. Nu is een keertje moe zijn natuurlijk niet heel erg (iedereen slaapt wel eens slecht) maar ben je al dagen moe dat moet je toch een beetje oppassen. Misschien kun je iets minder hooi op je vork nemen? 

2. Een kort lontje

Als je het heel druk hebt is alles wat er nog een keer bovenop komt eigenlijk te veel. Duurt die situatie lang, dan kun je merken dat je prikkelbaarder bent dan normaal. Van kleine dingetjes kun je chagrijnig worden en van simpele vragen of extra klusjes kun je al uit je slof schieten. Herkenbaar? Dan ben je te druk! 

3. Meer fouten maken

5 tekenen van stress - ongelukje

Alsof je al niet genoeg te doen had, maak je in je haast om alles af te krijgen ook vaker, meer en grotere fouten. Waardoor je, bovenop je overvolle takenlijst, dus ook nog dingen moet overdoen en snel ook, want de deadlines lopen door… aarrgh! En wees eerlijk: als je gewoon een relaxte dag had gehad, had je de meeste van die fouten waarschijnlijk niet eens gemaakt, of had je ze op tijd ontdekt omdat je dan wel de tijd had genomen om even te dubbelchecken voor je iets afrondt. Toch? 

4. Vergeetachtigheid

Deze lijkt eigenlijk een beetje op punt 3. Al doe je nog zo je best, je weet gewoon dat je iets aan het vergeten bent, maar wat…? En soms is het zelfs zo erg dat je de meest simpele dingen vergeet. Je huissleutels bijvoorbeeld, die je normaal gesproken gewoon op de automatische piloot in je tas gooit. Of je boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat. Of de autosleutel die nog in het contact zit (en jij je maar afvragen hoe je hem nu op slot krijgt…). 

5. Huilbuien

5 tekenen van stress - huilen

Eigenlijk net als punt 2 een extreme uiting van emotie. En eentje die je op dat moment hard nodig hebt! De meeste mensen beseffen niet onder hoeveel spanning ze staan totdat ze een flinke huilbui krijgen. En zelfs dan zijn er een hoop die gewoon doorgaan. Heb je last van huilbuien? Dat is een heel hard STOP van je eigen lichaam. Luister er alsjeblieft naar! 

Herken je een (of meerdere) van deze signalen? Laat ze niet aan je voorbijgaan en doe er iets mee! Je lichaam vraagt om jouw aandacht, en negeren is vaak een slecht idee. 

1 Comment

  • Reply Vijf tips voor minder stress - Huid en Haar 18 februari 2019 at 6:16 am

    […] tijdje geleden schreef ik dit artikel over vijf signalen die je van je lichaam krijgt als je langdurig te veel stress hebt. Niet fijn, maar wat doe je […]

  • Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: