Lekker in je vel

Vakantie! Zo maak je slim gebruik van de feestdagen in 2019

6 januari 2019
Vakantie slim plannen

Een van de eerste dingen die ik vaak doe in een nieuw jaar is mijn rustmomenten inplannen. Met een baan van 32 uur per week, een huishouden en een blog zitten mijn weken altijd behoorlijk vol. En dan heb ik het nog niet over sporten, andere hobbies en sociale verplichtingen gehad!

Als je net als ik gewoon een baan hebt zijn je vakantiedagen beperkt en kun je niet zo maar even niet werken als je geen zin hebt. Daarom loont het om even te kijken naar de feestdagen in 2019 en hoe je daar zo slim mogelijk gebruik van kunt maken. Dat heb ik dus alvast voor je uitgezocht.

Nationale feestdagen in 2019: vrij of niet vrij?

In Nederland kennen we een aantal nationale feestdagen, maar niet alle feestdagen betekenen ook een dag vrij. Bevrijdingsdag bijvoorbeeld is wel een feestdag, maar is maar eens in de vijf jaar ook echt een vrije dag.

Ook op Goede Vrijdag (vlak voor pasen) is niet iedereen zo maar vrij: hierover zijn vaak afspraken vastgelegd in de CAO. Check dus even op je werk of je deze dag vrij bent!

Feestdagen in het weekend

Helaas vallen er ook weer een aantal feestdagen in 2019 in het weekend. Koningsdag (27 april) valt op een zaterdag en bevrijdingsdag (5 mei) valt op een zondag. Deze dagen krijg je dus niet van de baas dit jaar.

Maar het goede nieuws: bevrijdingsdag was je anders ook niet vrij geweest. En nu kun je in ieder geval op je vrije zondag lekker feesten!

Lang paasweekend

Wat natuurlijk wel een handig tijd is om extra vrije dagen te plannen is het paasweekend. Als je Goede Vrijdag ook vrij bent heb je extra mazzel: dan mag je een dag eerder met vakantie!

Maar ook als je dat niet hebt kun je genieten van een lange paasvakantie. Paasmaandag (22 april) krijg je van de baas. Doe je daar zelf nog vier dagen bij, dan ben je dus lekker een week vrij!

Hemelvaart en Pinksteren

Een andere mogelijkheid voor extra lang vrij is in mei en juni. Op donderdag 30 mei heb je een vrije Hemelvaartsdag. Neem je de vrijdag ook vrij, dan heb je alvast een lekker lang weekend.

Wil je er echt even uit, neem dan de week erna (3 t/m 7 juni) ook vrij. Zondag 9 en maandag 10 juni is het namelijk Pinksteren en heb je ook een extra lang weekend. Met zes dagen verlof kun je dus 12 dagen achter elkaar vrij zijn. Lekker!

Kerstmis

Het lijkt nog heel erg ver weg, maar kerst valt midden in de week dit jaar: op woensdag en donderdag. Je hebt dus maar 3 verlofdagen nodig om een heerlijk weekje vrij te zijn!

Wil je wat langer wegblijven, dan kun je de eerste week van 2020 ook nog overwegen. Nieuwjaarsdag valt ook op woensdag, dus met vier aanvullende verlofdagen ben je nog een week vrij. Zeven dagen opnemen geeft daar dus veertien vrije dagen.

Slim plannen

Vakantie slim plannen

Natuurlijk wil je ook nog een zomervakantie. Voor degenen die geen rekening hoeven te houden met de schoolvakanties kun je dat prima combineren met Hemelvaart en Pinksteren. Wel wat aan de vroege kant misschien, maar wel voordelig voor je verlofsaldo!

Heb je die luxe niet, dan kun je proberen zo optimaal mogelijk te plannen. Het wettelijk minimum geeft je ongeveer vier weken verlof per jaar – 20 dagen dus.

Als je er 10 bewaart voor je zomervakantie (dan kun je twee weken weg) kun je er zes gebruiken voor twee weken rondom pinksteren, en vier voor de kerstdagen.

Met je 20 verlofdagen kun je dan twee keer twee weken en een keer een week vrij nemen. Vijf weken vrij dus, voor vier weken verlof. Niet zo riant als vorig jaar, maar je krijgt toch lekker een week cadeau!

Hebben jullie al vakantieplannen voor dit jaar?

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: