Lekker in je vel

Thanksgiving: vijf dingen om dankbaar voor te zijn

21 november 2018
Thanksgiving Dankbaar Banner

Op 22 november wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving gevierd. Deze feestdag is eigenlijk een herdenking van het neerstrijken van de eerste pelgrims op het continent. Door een barre zeetocht en een mislukte oogst was er niets te eten en waren ze gedwongen de strenge winter op hun schip door te brengen. Met hulp van de Wampanoag indianenstam, die hen te hulp schoot met eten, hebben ze de eerste winter overleefd.

Tegenwoordig is Thanksgiving Day een dag om door te brengen met familie, lekker te eten en dankbaar te zijn voor alles dat we hebben. Daarom op deze dag vijf dingen om dankbaar voor te zijn. 

1. Het dak boven je hoofd
Dankbaar Huis

In November is het behoorlijk koud buiten. Het regent of stormt en de temperatuur zakt een flink eind terug. Ook al ben je misschien niet altijd blij met je buren, het dak boven je hoofd houdt je droog en beschermt je (samen met de muren) tegen de elementen. Daarom kun je nu lekker droog en warm dit blog zitten lezen.

2. Het eten op je bord
Dankbaar Eten

Naast dat dit een van de dingen is waar Thanksgiving om draait, is het ook een belangrijk ding om dankbaar voor te zijn. Zelfs als je in Nederland geen eigen inkomen hebt, wordt er voor eten gezorgd. Daarmee wil ik niets goedpraten, maar wel aangeven dat het er in andere landen heel anders aan toe gaat en dat er mensen zijn die helemaal niets te eten hebben, of vies of beschimmeld eten van de straat moeten rapen. 

3. Je gezondheid
Dankbaar - Gezondheid

Okee, niet iedereen is even gezond, maar over het algemeen hebben we het hier goed voor elkaar. We worden niet vaak ziek, en als er iets aan de hand is dan kun je terecht bij goede, hygiënische en betaalbare gezondheidszorg. Dat is in de wereld om ons heen ook wel eens anders: je moet alles zelf betalen en anders wordt je niet geholpen. Of de dichtstbijzijnde dokterspost is zeker tien kilometer lopen en de gezondheidszorg werkt met vuile naalden en heeft een gebrek aan medicijnen. 

4. Je familie

Soms kun je ze wel achter het behang plakken. Maar als het erop aan komt zijn ze er voor je: je familie. Je liefste,  je ouders, kinderen, broers of zussen, neven en nichten en dan nog al het aangetrouwde spul. Je kunt ze zien en spreken wanneer je wilt en als je het moeilijk hebt is er altijd wel iemand die even een arm om je heen slaat en je vertelt dat het allemaal heus wel weer goed komt. 

5. Je vrijheid
Dankbaar Vrijheid

Ik weet het, dat vieren we al op 5 mei – maar het is wel iets om heel dankbaar voor te zijn, en iets waarbij ik niet eens voorbeelden hoef te geven om te laten zien hoe anders het kan zijn als je niet in vrijheid kunt leven, kunt zeggen en denken wat je wilt en kunt zijn wie je bent. 

En ja, ook als je gediscrimineerd wordt omdat je een vrouw bent, geen witte huidskleur hebt, in God of Allah of iets anders gelooft, als je homoseksueel bent of een lichamelijke beperking hebt. Dan nog kun je hier in vrijheid leven. Je wordt niet in de gevangenis gegooid, een ander persoon bezitten of verhandelen is strafbaar en mensen mogen niet vastgehouden worden tegen hun eigen wil. Ook dat is om ons heen wel anders. 

Vijf dingen die we in ons dagelijks leven vaak voor normaal aannemen, maar die zo ontzettend bijzonder en belangrijk zijn. Voor ons ook geen slecht idee om even dankbaar te zijn voor alles wat we hier zo maar hebben. 

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: