Lekker in je vel

Badkleding verboden en andere mythes over de sauna

10 februari 2019

Ik ben een enorme sauna-fan. Heerlijk vind ik dat: een dagje de telefoon niet bij, weg van alles en iedereen, relaxen in weldadige hitte, boekjes lezen, koffie erbij, verplicht kletsen met elkaar (want geen telefoon) en lekker eten. What’s not to like?

Toch willen of durven een heleboel mensen niet naar de sauna te gaan. Terwijl ik echt iedereen zo’n heerlijk dagje ontspanning gun! De meest gehoorde bezwaren snap ik wel, maar ze kloppen niet helemaal. Daarom vandaag een paar sauna-mythes op een rijtje. En de stille hoop dat meer mensen lekker een dagje gaan relaxen.

Mythe 1: naakt rondlopen verplicht

In de sauna moet je toch naakt rondlopen? Dat durf ik echt niet…

Dit is misschien wel het meest gehoorde bezwaar dat ik tegenkom, en waarom mensen liever niet naar de sauna gaan. En ja, ik ben naakt in de sauna. Maar dat hoeft niet. Veel sauna’s hebben ook speciale badkledingdagen, waarin je dus gewoon je badkleding aan kunt houden. Dat scheelt alvast weer een hoop stress! Check gewoon even de website van je favoriete sauna (of bel ze op en vraag het) en ga op een badkledingdag relaxen.

Maar even tussen ons… je kunt je natuurlijk ook afvragen waar je precies bang voor bent. Schaam je je voor je lijf? Ben je bang voor ongewenste toenadering? In beide gevallen kan ik je vanuit mijn ervaring alvast gerust stellen. Er is een heel streng beleid op toenadering en er loopt vaak veel personeel in zo’n resort rond. Heel gemakkelijk om aan te geven dat je ergens last van hebt.

Daarnaast: ik heb het nog nooit meegemaakt dat er iemand toenadering zocht. Vaak zijn mensen in hun eigen gezelschap, of komen ze voor de rust. Daarbij is iedereen dus naakt. Je zou pas opvallen als je dat niet was! En trust me, ze letten echt niet op hoe jouw lijf eruit ziet. Daarvoor zijn ze even te druk bezig met relaxen en ben jij voor al die anderen gewoon de zoveelste saunabezoeker die ze voorbij lopen.

Mythe 2: veel te warm

Sauna’s zijn toch bloedheet? Daar kan ik niet tegen hoor!

Nog zo’n bezwaar dat weliswaar een kern van waarheid heeft, maar ook weer niet helemaal klopt. Ten eerste kan het menselijk lichaam best een heleboel hebben. Daarnaast zijn niet alle sauna’s even heet. Zelf ga ik graag naar de Veluwse Bron, en daar varieert de temperatuur van 30 graden (een beetje zomers warm dus) tot 95 graden (stikheet!). Daarnaast zijn er behalve sauna’s ook bubbelbaden, kruidenbaden, buitenbaden en zoutwaterbaden. Ook zonder sauna hoef je je dus niet te vervelen.

Daarbij toch nog even een pro tip: die warmte kun je opbouwen. Ik zweet van nature niet heel hard, wat maakt dat het voor mij snel te warm wordt. Wat ik dus doe is eerst een wat mildere warmte opzoeken. Verwarmde stenen van 40 graden zijn heel aangenaam, of een lekker warm bubbel- of kruidenbad. Pas daarna zoek ik de echte warmte op, en dan nog begin ik bij een sauna van rond de 70 graden. Als ik me echt dapper voel ga ik later op de dag nog even de snikhete sauna’s in – maar niet te lang. Zorg er daarbij ook voor dat je goed afkoelt en goed drinkt! Een lauwe of koude douche (ook met je hoofd onder die straal!) en even rusten tussendoor zodat je lichaam op adem kan komen is ook belangrijk, anders krijg je straks hoofdpijn.

Mythe 3: te duur!

Entreeprijzen voor een groot saunacomplex kunnen best stevig zijn. En ja, de horeca aldaar is ook niet gratis. Dus je moet inderdaad wel bereid zijn om er iets voor te betalen. Maar ook voor de iets kleinere beurs is een dagje sauna niet onbereikbaar.

Kleinere sauna’s hebben vaak een wat vriendelijkere entreeprijs. Zo kun je naar de lokale sauna voor een zacht prijsje. Een andere mogelijkheid, als je toch liever een groter en bekender complex bezoekt, is wachten op de aanbiedingen. Vaak worden die verspreid via een nieuwsbrief, of kun je de site van de sauna in de gaten houden. Veel sauna’s bieden regelmatig een arrangement aan waar een lunch of diner bij inbegrepen is. Dat scheelt alvast weer en maakt je dagje compleet!

Ga jij wel eens naar de sauna?

1 Comment

  • Reply Janus 13 juni 2019 at 3:41 pm

    Met badkleding in de sauna is gewoon goor, that’s it. Daarna met al het zweet erin de baden in. Probeer je voor te stellen in een groot complex waar 500 man per dag met hun zweet badkleding in de baden gaan. Hoe goor wil je ’t hebben ?

  • Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: