Lekker in je vel

Aromatherapie 101: de basics

28 januari 2019
Aromatherapie Essentiele Olie Bloemen

Heb je ook van die geuren waarbij je onmiddellijk een herinnering hebt? De versgebakken appeltaart van je oma, versgebakken broodjes op zondag, vers gemaaid gras in de zomer…? Iedereen heeft zo wel zijn eigen associaties bij bepaalde geuren – positief of negatief. En met die associaties kun je een hoop doen. Oude trauma’s eindelijk te rusten leggen, of een gevoel van ontspanning en welzijn oproepen met een prettige geur. Dat is aromatherapie.

Een tijdje geleden kreeg ik een lief, klein, glazen flesje in mijn Look Fantastic Box: een shower oil van Aromatherapy Associates. In het verleden heb ik me wel bezig gehouden met aromatherapie, en aangezien het je zeker een gevoel van rust en ontspanning kan brengen leek het mij leuk om de basics met jullie te delen.

Kruidengeneeskunde

Aromatherapy Essentiele Olie Flesje

Natuurlijk staat het je vrij om een lekkere appeltaart te bakken en alvast helemaal blij te worden van de geur, maar aromatherapie gaat nog iets verder. Hier wordt gebruik gemaakt van etherische olie van geneeskrachtige kruiden, bloemen en andere plantendelen.

Etherische olie? Ja! Dat zijn die piepkleine flesjes die je bij Holland & Barrett (wat vroeger De Tuinen was) ziet. Daar zit een geconcentreerde olie in die van heel veel planten of bloemen is gemaakt (echt, je snapt niet hoe ze zo veel planten nodig hebben voor zo’n klein flesje…). Veel mensen kopen die olie om het in een diffuser te verdampen en zo een lekkere geur te verspreiden.

Puur en geconcentreerd

De olie in die flesjes is zo puur mogelijk. Dat betekent dat het geen toegevoegde stoffen bevat en dus ook geen chemische toevoegingen. Fijn! Maar dat betekent niet in alle gevallen dat je het overal voor kunt gebruiken. Geconcentreerde olie kan vrij sterk zijn, waardoor het niet altijd geschikt is voor gebruik op de huid. Omdat het bij aromatherapie om de geur gaat is dat ook niet erg. Je kunt ook wat op je kleding doen, of op je kussen, of dus via zo’n infuser.

Wil je het toch op je huid gebruiken, als huid- of massageolie, dan kun je de olie het best verdunnen met een vette plantenolie. Zelf gebruik ik hier het liefst amandelolie voor, omdat het heel neutraal ruikt en daardoor de geur van de andere olie goed opneemt en ook weer doorgeeft.

Zweverig gedoe…of toch liever niet?

Veel mensen vinden dingen als aromatherapie maar zweverig gedoe. Dat kan ik wel begrijpen, maar het is ook maar net wat je er zelf mee doet. Houd je je verre van dingen als het ‘doorgeven van levenskracht van de planten’ of de ‘helende werking van de chi’, dan kun je het ook gewoon heel praktisch gebruiken. Ben ik zelf ook erg voorstander van!

Aromatherapie Essentiele Olie Lavendel

Kies dan gewoon een geur die voor jou prettig is, experimenteer wat en kijk wat het beste bij jou past. Zelf houd ik er wel van om even een planten- of aromatherapie-gids te raadplegen waarin staat welk effect de verschillende geuren hebben. Zo weten de meeste mensen bijvoorbeeld wel dat lavendel een rustgevend effect heeft, maar wat kun je nu het beste gebruiken in je werkkamer, waar je geconcentreerd wilt kunnen werken? Of om optimaal te ontspannen, maar niet in slaap te vallen? Zo’n gids of website is meestal mijn vertrekpunt en van daaruit zoek ik mijn eigen weg.

Geuren combineren

Het leuke van aromatherapie is dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt gebruiken. Je kunt het gewoon als lekker geurtje in je huis verspreiden, of je ermee insmeren, het gebruiken als middel om ontspannen in slaap te vallen of juist om fris en alert te blijven.

Zelf experimenteer ik dan ook graag met het mixen van geuren. Een frisse ondertoon, bijvoorbeeld van citroenmelisse of rozemarijn, gaat heel goed samen met een wat zoetere geur als neroli of jasmijn. Zo kun je dus je eigen ‘huisgeur’ samenstellen die precies bij jou past!

Gebruiken jullie speciale geurtjes in huis?

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: