Feeling Good

Week van de werkstress: Vijf tips voor meer werkplezier

13 november 2018
Werkplezier Stressballen

Je hoort het tegenwoordig regelmatig voorbij komen op het nieuws: de werkdruk is hoog in Nederland, en wordt ook steeds hoger. Het aantal burnouts stijgt al jaren en komt ook op steeds jongere leeftijd voor (inmiddels zelfs bij kinderen!) en door de vergrijzing en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt wordt het probleem alleen maar groter. De week van de werkstress vraagt hier elk jaar een week lang aandacht voor. 

Thema: werkplezier
Werkplezier Stress Relax

De week van de werkstress wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Bij de vorige edities lag de nadruk vooral op het herkennen en verhelpen van werkstress, maar dit jaar is er gekozen voor een thema om werkstress juist te voorkomen: werkplezier. Want door meer plezier in je werk te hebben ervaar je ook minder stress. Vijf tips voor meer werkplezier:

1. Laat je niet leven door je omgeving

Zelf ben ik nogal een control freak, maar in je omgeving zijn er natuurlijk ook dingen waar je weinig invloed op hebt. De persoonlijkheid van je baas, de ochtendfile, die ene klant die van elke factuur een probleem maakt… maar je kunt wel kiezen hoe jij zelf omgaat met je werk. Misschien kun je ’s morgens wel thuis werken zodat je niet in de file hoeft te staan, of kun je die klant van tevoren opbellen om te factuur te bespreken in plaats van achteraf een bezwaar te krijgen. Zo houd je de boel toch nog een beetje zelf in de hand.

2. Een buffer in je agenda

De hele dag door brandjes blussen en op je tenen lopen is ook een flinke factor voor werkstress. Natuurlijk kun je niet elke keer voorkomen dat er iets onverwachts gebeurd, maar je kunt er wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld door in je 8-urige werkdag 1 of 2 uur leeg te houden voor onverwachte zaken. 

Veel mensen doen dit wel in hun budget, maar niet in hun agenda. Wanneer de wasmachine stukgaat hebben veel mensen hier wel een spaarpotje voor, maar wanneer je collega onverwacht hulp nodig heeft of de directie per direct iets uitgezocht wil hebben is er geen buffer. 

Door elke dag ook wat ruimte in je agenda te houden zorg je ervoor dat ook onverwachte zaken er tussendoor kunnen zonder dat jouw werk direct in gevaar komt. En dat scheelt weer een hoop spanning. 

3. Optimistisch plannen
Werkplezier Time Management

Iets wat we allemaal chronisch lijken te doen is optimistisch plannen. We gaan er vanuit dat we tijdens het uitvoeren van onze dagelijkse werkzaamheden geen hobbels tegenkomen, dat alles gladjes verloopt en we niet gestoord worden. Hoe vaak gebeurt dat ook echt zo?

Tegenwoordig houd ik er dus rekening mee dat dingen altijd langer duren dan ik denk. Een goede vuistregel hiervoor is de tijd te nemen die je denkt dat iets duurt, en er dan anderhalf keer zo lang voor te plannen. Voor een taak van een uur plan je dus anderhalf uur. Zo bouw je voor jezelf rust in om ook even koffie te halen, naar het toilet te lopen of die ene collega te vragen hoe de vakantie was, en kun je rustig dingen uitzoeken als je vastloopt. 

4. Zoek de dingen waar je plezier in hebt

De meeste mensen kunnen niet al hun hobby’s kwijt in hun werk. Zo houd ik enorm van schrijven, maar de kans dat ik dat in mijn werk kan doen is klein. Daarom heb ik dit blog ook. Het is mijn uitlaatklep en het ding waar ik me ’s avonds weer mee oplaad voor ik aan een nieuwe werkdag begin. 

Maar vaak kun je wel iets doen in je werk. Zo probeer ik altijd extra tijd te besteden aan de communicatie in mijn werk, houd ik iedereen op de hoogte van waar ik mee bezig ben, help ik met het maken van nieuwsbrieven en communicatieplannen en maak ik mooie presentaties in Keynote of Powerpoint. Niet exact hetzelfde als voor jezelf schrijven, maar het maakt mijn werk wel een stuk leuker!

Lukt het je echt niet om ook maar iets aan je werk toe te voegen? Dan kun je twee dingen doen: het roer omgooien of buiten het werk om plezier vinden. Hobby’s zijn vaak een goede uitlaatklep voor alles wat je verder niet in je werk kwijt kunt. Zo maak ik ook sieraden in mijn vrije tijd en mag ik graag een lekker potje gamen. Twee dingen waar mijn baas niets aan heeft, maar waar ik ’s avonds of in het weekend wel blij van word. 

Werkplezier Stressballen
5.  Praat met je baas!

Vaak je je baas ook de rotste niet. En eerlijk is eerlijk, je baas kan je niet helpen als hij of zij niet weet dat je eigenlijk ook iets anders of iets extra’s aan je taken wilt toevoegen. Vaak is er veel mogelijk en ook je baas is ermee geholpen als jij dingen doet die je leuk vindt. Dat zorgt namelijk voor meer motivatie, blije medewerkers en vaak ook een beter resultaat. En daar wordt je baas dan weer blij van. Dus blijf niet zitten en denk niet meteen dat er toch niets mogelijk is, maar ga eens in gesprek. Nee heb je al en ja kun je misschien ook wel krijgen. Niets te verliezen dus! 

Bonus: blok je pauzetijden! 

Eigenlijk zou dit vanzelf moeten spreken, en een heleboel mensen die in de productie werken hebben ook vaste pauzetijden. Maar in kantoren wil het nog wel eens gebeuren dat er tijdens de lunch gewoon doorgewerkt wordt, en koffiepauzes zijn er al helemaal niet. 

Lukt het je niet om je pauze te pakken, blok hem dan in je agenda. Je lunchpauze wordt niet doorbetaald door de baas, dat is dus jouw eigen tijd! Neem die dan ook en blok een halfuurtje in je agenda om te gaan eten, wandelen of bijkletsen over niet-werkzaken met je favoriete collega. Dan kun je er de rest van de dag ook weer tegen! 

3 Comments

 • Reply Gort 13 december 2018 at 10:13 am

  Dankje voor het delen van deze handige tips

  • Reply Mim 13 december 2018 at 10:45 am

   Graag gedaan, fijn om te lezen dat het je helpt!

 • Reply Vijf signalen van stress - Huid en Haar 13 januari 2019 at 6:38 am

  […] wel eens slecht) maar ben je al dagen moe dat moet je toch een beetje oppassen. Misschien kun je iets minder hooi op je vork […]

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: