Bloglife

Vragen op vrijdag: hoe begin je met bloggen?

12 oktober 2018
achter de schermen bloggen
achter de schermen bloggen

Veel mensen vinden het leuk om te schrijven, en al helemaal over dingen die ze zelf leuk, mooi, interessant of nuttig vinden. Een vraag die ik dan ook regelmatig krijg is: hoe ben je begonnen? Of, hoe begin je een blog?

Inmiddels ben ik alweer een tijdje bezig en heb ik vijf tips om te starten voor je op een rijtje gezet. 

1. Denk niet te veel na

Ik weet het, met deze tip ga ik tegen het advies van heel veel professionals in. Die adviseren beginnende bloggers graag om overal goed over na te denken: over de naam van je blog, je domeinnaam, je uitstraling, je boodschap, je profiel. En natuurlijk moet je wel een idee hebben van wat je wilt met je blog. Maar er komt ook een moment dat je echt moet stoppen met nadenken en gewoon moet gaan doen. De rest komt dan vanzelf wel.

2. Groei vanuit jezelf
Limited Edition Eve Lom Box

Mijn blog begon met het uitpakken van beautyboxen. Niet zo heel spannend, er zijn heel veel bloggers en vloggers die dit doen. Maar voor mij was dit een goede start. Ik pakte ze uit en schreef erover, en ik probeerde de producten uit die in de beautybox zaten en schreef daar ook weer over. Van daaruit begonnen dingen te groeien. Ik realiseerde me waarom dit eigenlijk zo belangrijk voor mij was (en schreef daar een artikel over) en zat zelf met allerlei vragen over beauty, huidverzorging, eten, slapen en stress waardoor ik steeds meer artikelen kon maken. Als je voor jezelf het juiste onderwerp voor je blog hebt gekozen, groeit je inspiratie vanzelf!

3. Wees niet bang voor wat anderen vinden

Deze vond ik zelf het moeilijkst. Als blogger is zo’n beetje alles wat je doet openbaar, en dus moet je wel even een drempeltje over soms. Zo heb ik wel getwijfeld of ik het artikel over mijn eigen burnout en huidproblemen wel zou publiceren. En maak ik een heleboel lolfoto’s van mezelf met bubbeltjesmaskers en andere rariteiten op mijn snuit, waarbij ik ook weer even moet slikken als ik mezelf weer in een of andere belachelijke situatie online zet (als je wilt lachen: de meeste maffe foto’s belanden uiteindelijk op mijn Instagram).

4. Fouten maken mag!

Als je net begint is alles nieuw: je blog, je nieuwe online aanwezigheid, je blognaam: alles klinkt nog een beetje onwennig. En ook aan je nieuwe artikelen moet je nog even wennen. Voor beginnende bloggers is het juist belangrijk om dingen uit te proberen, fouten te maken en daarvan te leren. Zelf ben ik nogal perfectionistisch aangelegd. Dan is het goed om te weten dat je eigenlijk niet echt iets fout kunt doen. In je blog kun je namelijk alles wat je doet ook weer ongedaan kunt maken. En in het begin heb je nog vrij weinig bezoekers, dus de kans dat er iemand met jouw foutjes aan de haal gaat is best klein.

Vergissing

Ook op je eigen social media kan je dingen weer ongedaan maken. Heb je een persoonlijk Facebook- of Instagram-account? Kijk dan daar eens wat de mogelijkheden zijn. Zo sta je zekerder in je nieuwe accounts. Zelfs als je je blog niet goed vindt en eigenlijk iets heel anders wilt gaan doen, kun je alsnog het roer volledig omgooien of een heel nieuw blog proberen. Voor mij is dit het vierde of vijfde blog dat ik start, en pas bij dit blog heb ik het idee dat ik iets aan het doen ben dat ik eindeloos vol kan houden.

5. Houd vol!

Over volhouden gesproken: dat is meteen mijn laatste tip. Van veel beginnende bloggers hoor je dat ze er na een paar maanden geen zin meer in hebben omdat ze geen inspiratie meer hebben, omdat het toch niet gelezen wordt, omdat het te veel tijd kost en niets opbrengt.  Mijn blog is ook klein en ik verdien er helemaal niets mee. Sterker nog, het kost me flink wat tijd en ook wat geld (voor de hosting). Ik vind het niet erg: het is mijn hobby en mijn uitlaatklep en ik heb er een heleboel lol mee. En daar gaat het uiteindelijk om, toch?

Hoe zijn jullie begonnen met bloggen? En welke tip(s) zou je aan beginnende bloggers mee willen geven?

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: