Bloglife

Vragen op vrijdag: hoeveel werk is bloggen eigenlijk?

14 september 2018

achter de schermen - blog setupOok zo’n vraag die je als blogger vaak krijgt: hoeveel werk is bloggen eigenlijk? Of erger: hoeveel werk kan het nu helemaal zijn? Nou, best veel kan ik je inmiddels vertellen. Het lijkt lekker makkelijk, maar ongemerkt gaan er toch een heleboel uren in zitten.

Bloggen… dat is toch van die stukjes over je leven schrijven en die dan online zetten? Ja, dat klopt. Maar dat is toch zo gebeurd? Euh, nee dus. Want naast het ‘stukjes schrijven’ gebeurt er nog meer. En aangezien het voor mij hobby is, doe ik alles zelf.

 

Wat doe je dan nog meer?

Okee, toegegeven: het schrijven gaat mij vrij gemakkelijk af. Ik houd van schrijven, doe het al van jongs af aan en zal het waarschijnlijk ook de rest van mijn leven op een of andere manier blijven doen. Maar bloggen is niet alleen schrijven. Je wilt ook een paar mooie foto’s aan je bericht toevoegen en de wereld laten weten dat je weer een mooi, gezellig, leuk, grappig of informatief artikel hebt gemaakt.

Dus ben je ook bezig met fotograferen of met het zoeken van een geschikte stockfoto, met het bewerken van je foto’s en het aanpassen van het formaat en de bestandsgrootte, en met het plaatsen van foto’s niet alleen op je blog, maar bij voorkeur ook op allerlei social media.  En als je het nog uitgebreider wilt aanpakken kun je ook filmpjes (vlogs) maken en die weer de wereld in slingeren.

Daarnaast wil je ook een website die er leuk uitziet en waar jouw lezers snel en gemakkelijk artikelen kunnen vinden die ze leuk of interessant vinden. Dus ook daar zul je wat tijd in moeten stoppen.

 

Foto’s, heel veel foto’s

Dat ligt eraan hoe vaak je een artikel online wilt zetten. Ik ben begonnen met twee artikelen per week, maar merkte ook al snel dat je blog sneller groeit als je vaker iets publiceert. Inmiddels probeer ik elke dag iets te publiceren, maar dat is wel handenvol werk naast mijn reguliere baan van 32 uur in de week.

Voor een enkel artikel moet je dus een tekst schrijven, een foto (eigenlijk liever twee) maken of vinden en die bewerken. Vaak gebruik ik een vierkante foto voor in het artikel zelf en pas ik het formaat aan naar een langwerpige banner zodat hij ook op de homepage mooi uitkomt.

Social media hebben allemaal hun eigen afmetingen voor foto’s en snijden die bij als de foto die je upload niet in het juiste formaat is. Daar kun je vaak niet zelf in kiezen en dus loop je de kans dat je foto op een gekke plek wordt afgesneden en personen hun hoofd of hun voeten moeten missen, of niet meer duidelijk is waar jouw bericht nu eigenlijk over gaat. En eerlijk is eerlijk: we kijken allemaal toch eerst naar het plaatje voor we gaan lezen. De foto’s worden voor social media dus ook bewerkt. En als het een kanaal is waar de nadruk ligt op plaatjes (zoals Pinterest of Instagram) dan probeer ik vaak ook wat tekst in het plaatje te zetten, zoals de titel van het bericht. Dan kun je meteen zien waar het over gaat.

Dat zijn dus drie foto’s voor het blogbericht en nog eens vier voor alle social media. Zeven foto’s, soms meer als ik er zin in heb. En dan komt het mooiste: alles gaat online! Je artikel komt op je blog, en dan moet je nog iets korts en krachtigs verzinnen voor op alle socials. En het liefst niet hetzelfde natuurlijk.

 

Hoeveel tijd kost dat allemaal dan?

Met het schrijven van een artikel ben ik ongeveer een uur bezig. Dan staat er een concept. Dat laat ik minimaal een dag met rust, zodat ik er daarna nog een keer met een frisse blik naar kan kijken. Vaak kom ik dan nog wel wat spelfouten (bedankt, autocorrect!) of rare zinnen tegen, of dingen die ik misschien toch liever anders wil zeggen. Na een halfuurtje ben ik weer tevreden en kunnen de foto’s erbij.

Maak ik de foto’s zelf, dan ben ik even bezig. Spulletjes uitzoeken om op de foto te zetten (vaak een product dat ik heb uitgeprobeerd) en de aankleding er omheen. Sjaaltjes, doekjes, steentjes, schelpjes, kunstbloemen… ik krijg inmiddels een aardige verzameling spulletjes voor op de foto. En dan nog een mooi plekje om de foto te maken. De meeste foto’s maak ik op onze keukentafel die een mooie, houten achtergrond geeft. Als het mooi weer is, is op de houten tuintafel ook een mooi idee. Alles bij elkaar ben ik daar een of een paar uur mee bezig, ligt eraan hoeveel verschillende foto’s ik wil hebben.

Daarna komt het bewerken. Ik ben ook maar een amateur en ik heb geen professionele belichting of wat dan ook voor mijn foto’s. Gelukkig is mijn grote vriend Photoshop een uitkomst. Met de Photoshop App kun je op je telefoon heel gemakkelijk foto’s bewerken en dat gaat gelukkig wel snel. Tekst toevoegen doe ik liever op mijn computer, dan kan ik beter zien wat ik doe. Het bewerken duurt een uurtje ongeveer. Vervolgens kan ik alle foto’s uploaden en gebruiken. Ik publiceer mijn artikel en schrijf de teksten voor social media. Dat kost me ook ongeveer een uur.

 

Dus meer dan 5 uur voor een artikel?

Nou… ja en nee. Ik probeer dingen een beetje achter elkaar te doen, dus ik schrijf meerdere artikelen tegelijk, die dan als concept klaarstaan in de admin-omgeving van de website. Dan kan ik ook foto’s maken van meerdere producten achter elkaar, dat scheelt weer tijd. Alleen de social media zijn volledig handwerk, omdat ik mijn eigen foto’s wil toevoegen en voor elk kanaal een eigen tekst wil maken. Als ik een schatting zou moeten maken voor een enkel artikel, denk ik tussen de 3 en 4 uur werk.

Hoeveel werk is bloggen voor jullie?
En heb je nog handig tips over hoe het sneller of beter kan? Ik hoor ze graag – laat gerust een berichtje achter in de comments of stuur me gezellig een mailtje!

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: