Bloglife

Vragen op vrijdag: Bloggen naast je werk, hoe houd je het vol?

21 september 2018

achter de schermen - blog setupNog zo’n vraag die veel mensen je stellen als je vertelt dat je naast je werk, gewoon voor de fun, een blog bijhoudt. En probeert om er elke dag een nieuw bericht op te plaatsen. Poeh, hoe houd je dat vol, bloggen naast je werk? 

Soms moet ik ze gelijk geven: het is ook best lastig. Vooral als je elke dag iets een nieuw en leuk artikel wilt plaatsen. En eerlijk is eerlijk, soms lukt het mij ook even niet. Als mijn werk net iets meer van me vraagt bijvoorbeeld, ben ik gewoon te moe om alles na mijn werk nog te regelen. Maar meestal lukt het en daar ben ik eigenlijk best trots op.

 

Het is ook veel werk…

Voor veel mensen (ook voor mij) is bloggen gewoon een hobby. Ik verdien er niets mee. Sterker nog, het hosten van de website kost me geld. Maar dat heb ik er graag voor over. Voor mij is mijn blog ook een uitlaatklep en een manier om te blijven schrijven, wat ik eigenlijk het allerleukste vind om te doen.

Maar bloggen is meer dan alleen schrijven, zoals ik al in een eerdere vrijdagblog heb verteld. En bloggen naast je werk kan inderdaad heel druk zijn. Vooral als je besluit om bepaalde dingen, zoals het plaatsen van links en foto’s op social media, handmatig te blijven doen in plaats van alles in te plannen. Natuurlijk, ook die dingen zou ik graag plannen, maar de apps die je daarvoor nodig hebt kosten ook weer geld. En het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven allemaal.

 

Bloggen naast je werk

De truc om naast je werk te blijven bloggen is dat je het eigenlijk gewoon ontzettend leuk moet vinden om met je blog bezig te zijn. Doe je het om een bekende blogger te worden of om geld te verdienen, dan is het zeker in de beginfase gewoon heel moeilijk vol te houden als je ernaast werkt.

Op dit moment werk ik 32 uur per week. Tenminste, op papier is dat zo. Het komt regelmatig voor dat er wat extra uren gemaakt moeten worden omdat er een training is die ik graag wil volgen, of omdat het even zo uitkomt met de opdrachtgever. Mijn voornemen blijft altijd om streng te zijn op die ene dag in de week dat ik extra vrij ben, maar dat lukt helaas niet altijd. Zeker de laatste tijd is het erg druk, waardoor ik het niet altijd haal om elke dag een artikel te publiceren. Daar baal ik dan weer van.

 

Het geheim: vooruit werken

Het geheim van elke dag een artikel publiceren zit in het vooruit werken. Schijf alle bloginspiratie die je hebt en krijgt op. Maak concepten en werk er zo veel mogelijk uit wanneer je tijd hebt. Voor mij is dat dus op die vrije dag (naast al het huishoudelijk werk dat ook moet gebeuren) en in de weekenden waarop niets gepland staat (lees: de zondagmiddag).

Het maken van foto’s en filmpjes doe ik op woensdag. Dan is er niemand thuis en kan ik rustig mijn gang gaan zonder gestoord te worden. Maskers en andere nieuwe producten die even in moeten werken test ik op dinsdagavond, dan ben ik namelijk ook alleen thuis. De artikel schrijf ik in het weekend en doordeweeks ben ik ’s avonds druk met het plaatsen van berichten op social media. De artikelen zelf plan ik in zodra ze geschreven zijn en voorzien van plaatjes, zodat ik ze de avond ervoor alleen nog maar hoe na te lezen.

 

Dat klinkt wel druk!

Dat is het ook! Bloggen naast je werk is nog steeds een hoop werk! Maar als je het leuk vind om te doen, dan doe je het met liefde. Je blog wordt na een tijdje ook een beetje je kindje en je wilt er goed voor zorgen. En dat betekent na het werk artikelen nalezen en aanpassen, social media berichten plaatsen en reacties bijhouden. En op je vrije avond nieuwe producten testen (okee, dat is dus echt geen straf). Op je vrije dag foto’s en filmpjes maken en bewerken. En in het weekend artikelen schrijven.

Zolang het leuk blijft, ga ik er lekker mee door!

1 Comment

  • Reply Een goede start van 2019: de Happiness Planner - Huid en Haar 24 november 2018 at 6:53 am

    […] een tijdje loop ik te worstelen om alles in balans te houden. Ik werk voor mijn eigen werkgever, maar wordt ook ‘uitgeleend’ als interim […]

  • Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: