Beauty & Zo

Wat zijn parabenen – en waarom zijn ze slecht voor je?

13 december 2018
Parabenen Parabens banner

Je hoort en ziet er van alles over in beautyland: dit product is vrij van parabenen, paraben free, geen parabenen gebruikt. Blijkbaar zijn parabenen slecht, want niemand wil ze. Het is zelfs iets om mee te adverteren als het NIET in een product zit. Maar wat zijn parabenen eigenlijk en waarom zijn ze zo ongewenst?

Conserveringsmiddel

‘Parabenen’ is eigenlijk een verzamelnaam voor een hele reeks aan chemische stoffen, zoals methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. 

Parabenen Parabens Makeup

In de cosmetica worden parabenen gebruikt als conserveringsmiddel. Het is dus geen actief ingredient, maar zorgt er wel voor dat jouw spulletje langer meegaat. Parabenen doden schimmels en andere viezigheid voordat die de gelegenheid krijgen jouw spulletje te verstoren, en dat zorgt ervoor dat jouw producten langer goed blijven en hun werking blijven houden. 

Parabenen kun je dan ook in allerlei producten tegenkomen: verzorgingsproducten, makeup, maar ook shampoo en tandpasta kunnen parabenen bevatten. Zelfs sommige geneesmiddelen en etenswaren gebruiken parabenen als conserveermiddel.

De duistere kant van parabenen

Okee, denk je, als het ervoor zorgt dat mijn spullen schoon en langer houdbaar en werkzaam blijven kan het zo slecht niet zijn, toch? Klopt. Jouw spullen blijven langer goed, en dat is mooi. Maar dat is niet alles. 

Eerst de wetenschappelijk kant: parabenen zijn al vrij lang in omloop (sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw) en tot nu toe hebben wetenschappelijke testen geen rariteiten aangetoond. Daarom is het toegestaan om parabenen te gebruiken als conserveringsmiddel in allerlei producten – ook producten voor kinderen. 

De onrust rondom parabenen begon met een wetenschappelijk artikel uit 2004. Hierin werd het verband gelegd tussen parabenen en een oestrogene werking – parabenen zouden de werking van het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Juist ja, dat spulletje dat ook in je pil zit. Niks mis met oestrogenen, maar als het gehalte oestrogenen in je lichaam te hoog wordt kan dat wel allerlei problemen opleveren, waaronder een verhoogde kans op de ontwikkeling van tumoren en (borst-)kanker. Bij mannen zou het de vruchtbaarheid kunnen verminderen. 

Wie heeft er nu gelijk?

Natuurlijk is een enkel onderzoek geen reden voor de algemene wetenschap om zomaar van hun mening af te stappen. Er ontstond dan ook veel gedoe rondom het onderzoek. Er zijn meerdere onderzoeken opgestart, waarvan sommige de (mogelijk schadelijke) werking bevestigen en andere weer niet. Dus wie moet je nu geloven? 

Het officieel statement hier in Nederland is dat parabenen niet schadelijk zijn, en dus mogen ze nog steeds vrij gebruikt worden. Maar er zijn inmiddels ook landen waarin het gebruik van parabenen aan banden is gelegd of zelfs helemaal niet meer is toegestaan. 

Sinds het eerste onderzoek in 2004 zijn er meerdere vervolgstudies geweest, die geen van alle hebben kunnen aantonen wie er nu precies gelijk heeft. Er is gespeeld met de hoeveelheid parabenen die je zou kunnen gebruiken, het type parabenen en ook met het gebruik van verschillende soorten producten, maar de resultaten spreken elkaar tegen en geven dus geen uitsluitsel. 

Wat moet je nu met al die parabenen?

Het blijft een lastig verhaal. Naar welke site je ook kijkt, iedereen heeft zijn eigen kijk op dit verhaal. Sites van producten die parabenen bevatten zullen je vertellen dat het prima spul is en heel veilig, en sites van producten zonder parabenen zullen je vertellen dat ze dit niet gebruiken omdat er een gezondheidsrisico aan zit. Daar schiet je dus niet zo veel mee op. 

Zelf ben ik bij dit soort verhalen geneigd om te geloven dat de waarheid in het midden ligt. Chemische verbindingen kunnen altijd bijwerkingen hebben, en soms komt de wetenschap daar pas later achter omdat er destijds stomweg op heel andere dingen is getest. Of omdat sommige schadelijke effecten heel lang nodig hebben om aan het licht te komen. Denk maar eens aan asbest of bepaalde soorten verf. Die werden ook volkomen veilig gedacht, tot er mensen allerlei vreselijke ziektes van kregen. 

Kies wat bij jou past

Wel denk ik dat het bij dit soort verhalen belangrijk is om niet te heftig te reageren. Ja, het kan best schadelijk zijn. Maar dat is ook voor een groot deel afhankelijk van hoe je zelf met dingen omgaat. Als je een keer in de buurt van een asbestdak loopt (en er zijn er nog best veel hier in de Achterhoek) ga je ook niet direct dood. Zoals voor alles geldt, geldt ook hier: wees je ervan bewust en kies wat bij je past.

Wil je volledig vrij van parabenen, realiseer je dan dat je niet alleen op je verzorging en makeup kritisch moet zijn, maar ook op je geneesmiddelen en je voedingswaren moet letten. En dat je waarschijnlijk je spullen wat vaker moet vervangen als er geen of alleen natuurlijk conserveringsmiddelen in zitten. Geen probleem. 

Vind je het onzin, al dat gedoe om parabenen, dan ga je gewoon lekker door en is er ook niks aan de hand. Hoop ik. 

Zelf zoek ik vaak naar een mix van die twee. Als je spullen elke dag gebruikt kan het natuurlijk hard gaan met de hoeveelheid parabenen die je in je lichaam stopt. Maar om nu alles maar in de ban te doen… ik probeer wel te minderen, zo zitten er geen parabenen meer in mijn shampoo, dagcreme en haarlak maar bijvoorbeeld nog wel in sommige makeupjes die ik draag. 

Hoe ga jij om met parabenen? Heb je alles in de ban gedaan of toch niet?

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: