Beauty & Zo

Wat is double cleansing?

21 januari 2019

Waar je de laatste tijd steeds meer over leest is double cleansing. De celebs doen het, de beautyfanaten doen het, de bladen schrijven erover… maar wat is double cleansing eigenlijk en waarom zou je het moeten doen? 

Double cleansing klinkt gewoon als twee keer je gezicht wassen toch? Maar dat klopt toch niet helemaal. Eigenlijk zijn het twee stappen die je gezicht helemaal schoon maken. 

De oorsprong van double cleansing

Double cleansing komt uit de Korean Beauty of K-beauty routine. Het idee erachter is dat er tijdens je dag allerlei vervuiling op je gezicht komt: van je make-up, de keren dat je je gezicht aanraakt, vervuilde lucht en uitlaatgassen van buiten (zeker als je in de stad woont) en nog meer. 

Voordat je gaat slapen is het wel noodzaak om die rommel ook weer van je gezicht af te halen. De huid herstelt zich grotendeels ’s nachts en dat is lastiger als er nog viezigheid op zit. Was je niet, dan heb je een grotere kans op een onrustige huid met plekjes en pukkeltjes. Niet leuk. 

Cleansing 1: de viezigheid eraf

Bluxbox Kerst 2018 - Oriflame Micellair Water

De eerste stap is meteen ook de meest uitgebreide: alle viezigheid eraf! Dat doe je met een product dat op olie gebaseerd is. Dat kan een makeup remover op oliebasis zijn, of een micellair water.

De bedoeling is om ALLE makeup van je gezicht af te halen. En dan bedoel ik ook echt alles. Zo lang er nog een spoortje te zien is op je wattenschijfje ben je nog niet klaar. Dus niet na twee stuks denken dat het wel goed is, maar doorgaan. En dat kan je ook zo vier of vijf wattenschijfjes verder brengen. Pas als echt alles eraf is ben je klaar voor stap twee. 

Cleansing 2: dieptereiniging

Balance Me - Pure Skin Face Wash

Als alle rommel van je gezicht af is, kun je pas echt goed reinigen. Dat doe je met (lauwwarm) water. Hiervoor gebruik je dus een cleanser die je met water weer afspoelt. Zo spoel je ook meteen de restjes reinigingsmiddel van stap 1 weer van je gezicht af. Door het warmige water wordt je huid goed gereinigd en is je gezicht klaar voor de (nacht-)verzorging die je er daarna op doet. 

En waarom willen we dit?

Double cleansing heeft een aantal voordelen volgens de experts. Zo zorg je ervoor dat alles wat aan de oppervlakte van de huid ligt niet dieper je poriën in kan dringen, en zorg je er ook voor dat je huid diep gereinigd is voor je verzorging aanbrengt. 

Zo werkt niet alleen je verzorging beter, maar je huid wordt ook schoner als je aan double cleansing doet. Er blijven geen spoortjes vuil achter die voor irritatie of pukkeltjes kunnen zorgen, dus je huid wordt er ook frisser van. 

Alleen ’s avonds? 

Als je een beetje kritisch bent, zie je ook een minpuntje. Als dat gepoets aan je huid zou ook de natuurlijke ph-waarde en de balans van je huid aan kunnen tasten, toch? En droogt water de huid niet uit?

Ja, dat is zo. Als je agressieve producten gebruikt kan double cleansing ook een negatief effect hebben. En te veel water gebruiken kan je huid ook uitdrogen. Dat merk je vaak als je onder de douche vandaan komt. 

Wanneer je dus aan double cleansing wilt gaan doen is het belangrijk om producten te gebruiken die passen bij jouw huidtype. Daarnaast wil je ook maar een keer per dag zo uitgebreid wassen, namelijk ’s avonds. In de morgen heb je eigenlijk alleen geslapen, en als je dat al met een schone huid doet is er ’s morgens niet zo veel aan de hand. ’s Avonds heeft je huid een hoop vuil van de dag verzameld en kun je dus het beste goed schoonmaken. 

De moeite waard? 

Toen ik dit alles las dacht ik: “maar dat doe ik toch al..?” Voor mij is deze routine eigenlijk al vanzelfsprekend. Ik was me ’s morgens eigenlijk alleen met een beetje warm water en verder niets. ’s Avonds ga ik uitgebreider aan de gang met makeup remover, een poetsbeurt met water en een toner. 

Het enige wat ik nog wel beter zou kunnen doen is mijn makeup afhalen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het na twee wattenschijfjes (een voor elk oog) ook wel prima vind. Ook als er nog restjes mascara van mijn ogen afkomen, ja… oeps. Een goed voornemen vanaf nu. 

Wat vinden jullie van double cleansing? Zin of onzin? 

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: