Beauty & Zo

Jouw favorieten ontdekken? Check eerst je huidtype!

3 november 2018
Huidtype Onderzoeken

Veel mensen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen als ze nieuwe verzorgingsproducten zoeken. Er moet iets anders, maar wat precies…? Een goede eerste stap is testen welk huidtype je hebt. Ja duh, hoor ik je denken. Dat heb ik jaaaaaaren geleden al gedaan! Maar wist je dat je huidtype in de loop van de tijd kan veranderen? Als jouw producten dus niet meer goed voor je werken, kan het zijn dat je huidtype iets anders is geworden.

Je huidtype verandert als je ouder wordt, maar kan ook veranderen met de seizoenen. Vaak wordt de huid in de koude seizoenen wat droger en heeft dus een andere verzorging nodig dan in een lange, warme zomer. Nu het weer koud wordt buiten is het dus nodig om de werking van je huidverzorging even goed  te bekijken en opnieuw te checken welk huidtype bij jou past.

Vier soorten huidtypen

Er zijn tegenwoordig veel websites en specialisten die allerlei speciale huidtypen hanteren, maar ik blijf toch het liefst bij de basis. Deze vier klinken je waarschijnlijk al wel bekend in de oren: droog, normaal, vet of een combinatie. Ze staan ook vaak aangegeven op huidverzorgingsproducten zodat je gemakkelijk kunt herkennen welk product geschikt is voor jouw huidtype.

Huidtype Droge Huid

Droge huid: 
Een droge huid voelt vaak wat trekkerig aan en heeft soms kleine scheurtjes of barstjes in het oppervlak. De droge huid kan wat schilferen als je erover wrijft en kleine rimpeltjes of lijntjes zijn sneller zichtbaar.

Huidtype Normale Huid

Normale huid: 
De droomhuid van iedereen. Goed gehydrateerd, geen grote problemen (nee, dat pukkeltje voor je maandelijkse periode telt niet) en gemakkelijk met producten.

Huidtype Vette Huid

Vette huid: 
Een vette huid produceert meer olie en dat zie je vaak terug in een glimmende huid, vooral aan het einde van de dag. De vette huid is door al die olie iets gevoeliger voor verstopte poriën en pukkeltjes, maar is wel goed gehydrateerd. Bonus: doordat er continu een hydrateren laagje op je huid ligt heb je minder snel last van rimpeltjes.

Huidtype Gecombineerde Huid

Gecombineerde huid: 
De gecombineerde huid is vaak een combinatie van delen vette huid en dele droge of normale huid. Zo kun je een beetje vettig op je voorhoofd, neus of kin zijn en zijn je wangen normaal of zelfs een beetje droog. Dat geeft je op plekken wel het voordeel van een vette huid, maar maakt het lastig om verzorging te vinden die het over je hele gezicht goed doet.

Huidtype test 1: was je gezicht!

Leuk allemaal, maar tot zover vertel ik waarschijnlijk niks nieuws. Hoe kom je er nu achter wat jouw huidtype is? Simpel: door je gezicht te wassen!  Verwijder je make-up, neem een beetje cleanser en was je gezicht zoals je gewend bent. Doe er daarna geen verzorging op, maar laat het een half uurtje zoals het is en raak je gezicht niet aan.

Na een half uurtje check je je huid. Hoe voelt hij aan? Is het droog en trekkerig, misschien zelfs jeuk of irritatie? Dat wijst op een droge huid. Is er niets aan de hand? Dan bof je met een normale huid. Alweer een beetje vettig? Daar is je eerste hint naar een vette huid. Op bepaalde plaatsen normaal of droog en op andere plaatsen vet? Dat is het gevoel van een gecombineerde huid.

Huidtype test 2: De spiegeltest
Huidtype Spiegel

Ook hoe je huid eruit ziet kan je veel vertellen over je huidtype. Als je in de spiegel kijkt kunnen je ook een paar dingen opvallen. Zie je kleine schilfertjes of rode vlekjes? Dat wijst op een droge of een gevoelige huid. Begin je alweer een beetje te glimmen, dan kijk je naar een vette huid. Niets aan de hand? Yes, een normale huid. En bij een combinatie van deze dingen kijk je naar een gecombineerde huid. 

Huidtype test 3: Check je poriën

Ook je poriën kunnen je meer vertellen over je huidtype. Zijn ze klein en allemaal even groot, dan heb je een normale huid. Bij een droge of een vette huid kunnen je poriën groter zijn. Zet eens een stap achteruit en check of je ze nu nog kunt zien. Zo ja, dan wijst dat op een droge of een vette huid. Bij een gecombineerde huid zie je poriën van verschillende grootte op verschillende delen van je huid.

…of doe een online huidtype-test
Huidtype porien

Geen zin om alles zelf uit te vogelen? Online zijn ook meerdere testen te vinden die je kunnen helpen bij het vaststellen van je huidtype. Zoals bijvoorbeeld op de website van Dr. van der Hoog (moet je wel je e-mailadres voor afgeven) of die van Dr. Jetske Ultee (na afloop van de test krijg je eerst haar producten voor jouw huid te zien. Ga naar het tabje ‘Huid’ voor meer over jouw huidtype). 

Nog een ding: over de gevoelige huid

Soms zie je ook op producten staan dat ze geschikt zijn voor de gevoelige huid. Deze omschrijving komt niet voor in de basis-huidtypen maar kan wel voor elk huidtype gelden. Een gevoelige huid merk je op als je producten gebruikt waar iets in zit waar je niet tegen kan. Producten voor de gevoelige huid bevatten vaak zo weinig mogelijk spullen waar je huid op kan reageren, zodat de meeste mensen ze veilig kunnen gebruiken.

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: